środa, 19 marca 2014

Cannelloni nadziewane mięsem mielony z sosem beszamelowym

Kuchnia włoska ciągle mnie przesladuje dzis przygotowałem dla was makaron cannelloni który nadziałem mięsem mielonym i zapiekłem w piekarniku.

Do przygotowania potrzebujemy :
Paczkę makaronu cannelloni
50 dag. mięsa mielonego
puszkę pomidorów w zalewie
30 dag sera żółtego
masło
mleko
mąka
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek



Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną słodką parpyką oraz startym czosnkiem. Smarzymy je na oliwie, po usmarzeniu dodajemy zblendowane pomidory z puszki i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie robimy nasz sos beszamelowy, roztapiamy nasze masełko, dosypujemy mąki i po chwili zalewamy mlekiem. Sos odstawiamy do ostygnięcia. Następnie trzemy nasz ser do posypania. Gdy już wszystko nam przestygnie nadziewamy nasze rurki makaronowe mięsem, układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem beszamelowym i sypiemy serem. Nasze cannelloni wsadzamy do rozgrzanego piekarnika. Ja podlewam je jeszcze rosołkiem z kostki żeby za bardzo nie wyschły, a sosu było więcej

Nadziewane cannelloni Nadziewane cannelloni

poniedziałek, 17 marca 2014

Lazania przepis

Kuchnia włoska jest jedną z niewielu kuchni które mnie inspirują, a szczególnie wariacje makaronów. Jest nawet włoskie powiedzenie że mają tyle rodzajów makaronów że mogli by przez cały rok jesc inny makaron każdego dnia.

Do przygotowania lasagne będzie nam potrzebne :

50 dag mięsa mielonego ( najlepiej łopatki )
40 dag sera żóltego
paczka makaronu lasagne
puszkę pomidorów w zalewie
sól
pieprz
czosnek
mąka
mleko
masło


Na początku doprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Przesmarzamy ją na patelni i odstawiamy na bok. Następnie roztapiamy na patelni masło i zasypujemy mąką ( jak na zasmarzkę ) i dolewamy mleko. Również odstawiamy na bok do ostudzenia. Bierzemy brytfankę i przekładamy zaczynając od sosu.

Sos
makaron
mięso
ser
sos
makaron
mięso
ser


Tak przekładamy aż skończą nam się produkty. Wsadzamy do piekarnika na 160, aż makaron będzie mięki, a nasza lazania pachnąca i smaczna.

Lazania przepis Lazania przepis Lazania przepis Lazania przepis

środa, 12 marca 2014

Grzanki pomidorowe

Dziś pokaże wam najszybsze sniadanie na swiecie. Nasi zachodni sąsiedzi (Hiszpanie) zajadają się tym przysmakiem każdego ranka. A więc tak do przygotowania naszych pomidorowych grzanek będziemy potrzebowali :

1 dojrzałego pomidora
bazylię
bułkę pszenną
sól
pieprz
czosnek
oliwę


Bułkę kroimy na grzanki, nasączamy oliwą zmieszaną z bazylią, a następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie nasze grzanki. Pomidora przekrawamy na pół i scieramy jego miąsz na tarce, dodajmey sól, pieprz, czosnek, oliwę i bazylię. Po usmarzeniu naszych grzanek wszystko jest gotowe. Ja np. lubie grzanki moczyć w pomidorach.


Grzanki pomidorowe Grzanki pomidorowe Grzanki pomidorowe

sobota, 8 marca 2014

Truskawkowy torcik

Dzis pokaże Państwu jak przygotować jeden z prostrzych deserów na swiecie !

Do przygotowania torcika truskawkowego będziemy potrzebowali :

230 gram truskawek mrożonych
100 gram cukru
10 gram żelatyny
150 ml smietany 30 %

Na początek pieczemy niski biszkopt , po wystygnięciu wykrawamy ringami krążki. Następnie przecieramy truskawki przez drobne sitko. Dzielimy je na dwie częsci w jednej musi znajdować się 150 ml. soku, a w drugiej reszta. Rozpuszczamy żelatynę ( 7 gram ) i wlewamy ją do 150 ml. truskawek. Następnie ubijamy smietankę, po ubiciu zmieniamy program miksera na najsłabszy i małym strumyczkiem wlewamy nasz sok z truskawek. Do ringów wsadzamy doscyć sztwyną folię na brzegi, a następnie wsadzamy masz krążek z biszkoptu. Następnie dajemy naszą masę na biszkopt i wsadzamy do lodówki aby masa się dobrze zastygła. Teraz zrobimy naszą galaretkę z truskawek. Do soku 75 ml soku dodajemy ( 3 gramy ) rozpuszczonej żelatyny. Następnie naszą galaretkę wylewamy na poprzednią masę i znowu do lodówki. Deser musi leżeć conajmniej 3 godziny w lodówce ( Ja poczekałem nieco krucej i deser nie był aż taki sztywny.

SMACZNEGO

Torcik truskawkowy Torcik truskawkowy

sobota, 1 marca 2014

Zakrapiane tiramisu

Dzisiaj postanowiłem zrobić dla was cos na słodko. Do przygotowania tego włoskiego deseru złużyłem :

250 gram serka mascarpone
200 ml. śmietany 30 %
10 gram kakao
10 dag. czekolady gorzkiej
4 żółtka
150 gram biszkoptów
10 gram kawy rozpuszczalnej
100 ml. orzechówki
15 dag. cukru


Aby zrobić krem najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę ( jak na kogiel mogiel ) Do żółtek i cukru stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Do naszej masy dodajemy 50 ml. orzechówki. Odkładamy na bok, a w osobnej misce ubijamy śmietanę. Gdy śmietana będzie juz ubita delikatnie przekładamy ją do naszej masy. Całość odstawiamy na bok. W osobnej misce parzymy kawę i czekamy aż delikatnie ostygnie aby dodać naszą wódkę tak żeby procenty zawarte w niej nie uciekły. Gdy już mamy przygotowaną masę oraz napar, w którym będziemy nasączali nasze biszkopty musimy sobie przygotować maczynie w którym będziemy je układali. Mogą być to salaretki, kieliszki lub klasycznie blacha na ciasto. Następnie na drobnych oczkach tarki scieramy naszą czekoladę.

Całosc układamy warstwami

biszkopt
masa
czekolada
kakao

Na górze zawsze jest fajnie czyms udekorować. Ale to w zależnosci od sezonu. W lecie do tiramisu doskonale pasują truskawki, borówki amerykańskie, jagody, maliny, poziomki oraz wiele innych sezonowych owoców.

Z podanych składników wyszło mi 11 takich kieliszków


Zakrapiane tiramisu Zakrapiane tiramisu Zakrapiane tiramisu